Trainings & Conferences

RYCO Open Call for Capacity Building Training for Young Journalists from Montenegro

Clock Deadline: 28. November 2022.

RYCO Open Call for Capacity Building Training for Young Journalists from Montenegro

Description

RYCO Open Call for Capacity Building Training for Young Journalists from Montenegro

 

PODGORICA –  RYCO is launching an open call for participation in the Capacity Building Training for Young Journalists on Intercultural dialogue and professional standards in reporting.

 

The call is open for less experienced representatives of media, young journalists from Montenegro.

 The training is supported by the OSCE Mission to Montenegro.

 

The training will take place on 6 – 9 December 2022 in Budva, Montenegro.

 

The deadline for applying is 28 November 2022, 23:59 CET.

 

Apply here : LINK

 

Learn more about the Call  and how to apply (in Montenegrin) in below

 

POZIV REGIONALNE KANCELARIJE ZA SARADNJU MLADIH (RYCO) ZA UČEŠĆE NA TRENINGU ZA JAČANJE KAPACITETA MLADIH NOVINARA IZ CRNE GORE

 

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) otvara poziv za učešće na Treningu o interkulturalnom dijalogu i profesionalnim standardima u izvještavanju za predstavnike/ce medija iz Crne Gore. Trening se realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori.


DATUM TRENINGA: 6 – 9. decembar, 2022.


MJESTO TRENINGA: Hotel Avala, Budva, Crna Gora

CILJ TRENINGA:


Jačanje profesionalnih standarda predstavnika medija jedan je od glavnih prioriteta predložene aktivnosti obuke, s obzirom na njihovu ključnu ulogu u izgradnji i promovisanju održivog i inkluzivnog mira.


Način na koji se medijski sadržaj prilagođava mladima snažno utiče na njihovu perspektivu o društvenim zbivanjima. Značaj regionalnih programa za mlade u kreiranju kredibilnih i zanimljivih priča koje promovišu različite vrijednosti doprinosi sveobuhvatnijem razumijevanju i prevazilaženju ukorijenjenih predrasuda i stereotipa.
Ova obuka je od velikog značaja za unapređenje kapaciteta novinara da kreiraju kvalitetan medijski sadržaj kada izvještavaju o društveno osjetljivim temama.


Pružanje šanse onima koji često nemaju priliku da budu saslušani da pošalju svoje poruke je preduslov za smanjenje društvene distance među različitim grupama. Zato je neophodno obezbijediti da ove grupe budu prisutne u medijima uz dostupnost alata i kanala komunikacije kako bi izvještavali o svim temama od značaja, sa različitih gledišta.


Tokom trodnevne obuke, polaznici će imati priliku da se :


● upoznaju sa konceptima pristupa zasnovanog na poštovanju ljudskih prava u medijima, interkulturalnom dijalogu i tranzicionom novinarstvu;


● upoznaju se sa konceptima standarda kvaliteta novinarstva u oblasti interkulturalnog dijaloga, tranzicionog novinarstva i ljudskih prava;


● steknu teorijsku osnovu za pripremu i razradu sadržaja u skladu sa temama Programa (uključujući razumijevanje programskog sadržaja koji uključuje uvažavanje roda i različitost);


● imaće priliku da rade praktično i samostalno, u malim grupama pod nadzorom stručnog mentora;

● dobiće priliku da njihove priče budu objavljene na RYCO-voj Hajde platformi

 


Trening će biti realizovan na crnogorskom jeziku a polaznici će po završetku treninga dobiti Sertifikat o uspješnom učešću.


Troškove prevoza, smještaja i ishrane na bazi punog pansiona pokriva Misija OEBS-a u Crnoj Gori, u skladu sa svojim pravilima i procedurama.

 

KAKO SE PRIJAVITI ZA UČEŠĆE NA TRENINGU:


Prijavljivanje za učešće na treningu se može vršiti do 28.11.2022. u 23:59h.


U ime jednih medija može se prijaviti isključivo jedna osoba.
Dobna granica je do 35 godina.

Prijave se vrše putem formulara na linku:  LINK

 

Odabir učesnika/ca će se vršiti na osnovu kriterijuma pomenutih u pozivu i kvaliteta popunjene aplikacije, a uz poštovanje rodnog i geografskog balansa.


Rezultati konkursa sa svim neophodnim detaljima treninga biće objavljeni 30.11.2022.


KONTAKT:
Za dodatna pitanja i nedoumice možete se obratiti našoj lokalnoj kancelariji u Crnoj Gori, putem mejla: [email protected].

Organiser

RYCO LBO Montenegro & OSCE Mission to Montenegro

Location

Budva, Montenegro

Scholarship

0.00

Costs

0.00€

More info

Apply here :  

LINK

Official website:

https://hajde.media/opportunities